Wintersport Andorra

wintersport andorraDe onwaarschijnlijke wintersportbestemming Andorra is ideaal voor uw skivakantie, want de wintersport in Andorra is fantastisch. Ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje bevindt deze dwergstaat zich midden in de Pyreneeën. Die Pyreneeën zorgen er precies voor dat u in het zuidelijke Andorra zo goed terecht kunt om te skiën en snowboarden. Het zonnige weer en voordelige belastingtarief dragen ook bij aan de aantrekkingskracht van dit kleine landje als wintersportbestemming. Het is wel wat ver weg, maar dat is het ook zeker waard. Vooral onder de jongere wintersporters, met name snowboarders, is Andorra een populaire vakantiebestemming voor de wintersport.

Wintersportbestemmingen in Andorra

Zoals gezegd zijn Pyreneeën de veroorzaker van alle wintersportmogelijkheden in Andorra. Dit hooggebergte ligt op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Verstopt in de bergen ligt Andorra. Het noorden van Spanje klinkt te warm voor een betrouwbare sneeuwvakantie, maar houdt u rekening met de hoogte: de skigebieden van Andorra liggen hoger dan 1500 meter. En als we het hebben over skigebieden, dan zijn er maar twee. Maar wat ze in aantal tekort schieten, maken ze goed in pistekilometers. Samen beslaan de wintersportgebieden Grandvalira en Vallnord namelijk meer dan 270 kilometer piste!

Grandvalira is de grootste van de twee skigebieden en ligt tussen de 1710 en 2640 meter hoog. Met 210 pistekilometers is dit een van de grootste skigebieden buiten de Alpen. Deze pistes zijn verdeeld in 34 kilometer groene piste, 79 kilometer blauwe piste, 62 kilometer rode piste en 35 kilometer aan zwarte piste. Deze verdeling betekent dat zowel beginners als gevorderden zich niet hoeven te vervelen in Grandvalira. Een fijne eigenschap van dit gebied is dat er ongeveer 300 dagen per jaar zon is, dus zorg voor een goede bril en voldoende zonnebrand. Dit gebied blinkt uit in moderne faciliteiten, dus de liften en sneeuwkanonnen zijn goed vertegenwoordigd. Recentelijk zijn er veel funparken toegevoegd voor de snowboarders en zijn de off-piste mogelijkheden uitgebreid.

Het kleinere skigebied Vallnord is met 63 kilometer aan pistes nog steeds een serieuze wintersportbestemming. Het gebied is tussen de 1550 en 2560 meter hoog en verdeelt zijn pistekilometers in 10 kilometer groene piste, 14 kilometer blauwe piste, 29 kilometer rode piste en 10 kilometer zwarte piste. Vallnord is dé favoriete bestemming voor veel snowboarders. De snowparks van Vallnord zijn wereldfaam, met veel sprongen en een fikse halfpipe kunnen snowboarders hier zelfs in de leer bij een freestyle school. Ook in Vallnord kunt u de zon verwachten. Aangezien Vallnord nog minder bekend is dan Grandvalira hoeft u hier niet vaak te wachten voor een lift of gondel, terwijl Grandvalira vooral op Spaanse feestdagen erg druk kan zijn.

De beste reismaanden voor een wintersportvakantie

Doorgaans zijn de beste maanden voor een ski- of snowboardvakantie in Andorra van december tot half mei. Dit lijkt laat in het seizoen voor een gebied dat zo zuidelijk ligt, maar ook hier zorgt de hoogte van de Pyreneeën dat de sneeuw niet zomaar verdwenen is. Daarnaast is de luchtvochtigheid erg laag, waardoor de sneeuw droog en poederig blijft. En mocht de sneeuw het toch wat laten afweten kunt u rekenen op de betrouwbare sneeuwkanonnen. De wintersportgebieden van Andorra horen bij de modernste ter wereld qua apparatuur en faciliteiten. De instroom van toeristen zorgt voor een goede geldstroom die de plaatselijke ondernemers graag uitgeven aan de verbetering van de pistes. Toch is het verstandig om aan het einde van het seizoen rekening te houden met stijgende temperaturen en uiteindelijk minder sneeuw.

Vervoer

Openbaar vervoer in Andorra is een uitdaging. Allereerst is er géén trein. Wel zijn er verschillende buslijnen door het kleine land. Maar eigenlijk hoeft u nooit grote afstanden te overbruggen, want een auto kan binnen en uur van de ene naar de andere kant van het land rijden. Het bereiken van Andorra met het openbaar vervoer is een ander verhaal. Aangezien het land zelf geen luchthaven heeft kunt u vliegen naar Girona of Barcelona in Spanje, of Toulouse in Frankrijk. Vanaf hier kunt u na een busreis van ongeveer twee uur in Andorra geraken.

Met de auto is Andorra prima te bereiken. Wel is het wat ver. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1300 kilometer, waar u om en nabij de 14 uur over doet. De route er naartoe is wel een eenvoudige. Via België en Frankrijk rijdt u lange tijd over snelwegen, de laatste 92 kilometer zijn af en toe wat uitdagender. Bedenk dat u in Frankrijk over de tolwegen, of péages, rijdt en dat u dus tol zult moeten betalen. Het is in Andorra verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en reservelampen bij u in de auto te hebben. Van 1 november tot 15 mei bent u in Andorra verplicht om winterbanden te gebruiken, of om sneeuwkettingen bij u te hebben en deze te gebruiken zodra er winterse omstandigheden zijn.

Accommodaties

U kunt in Andorra zowel traditionele als moderne skidorpen vinden, met elk hun eigen soort accommodaties. De snelle opkomst van het wintersporttoerisme heeft geleid tot de bouw van veel nieuwe hotels en appartementencomplexen. Maar Andorrezen hebben gevoel voor stijl en snappen dat sfeer en uitstraling ook belangrijk is. Daarom zorgen ze ervoor dat ook de nieuwe bebouwing smaakvol aansluit bij de rest van het prachtige gebied. Op deze manier kunt u zelf kiezen of u voor een simpel appartement gaat, of voor een hip hotel met alle voorzieningen die u maar kunt bedenken. Hierbij loopt uiteraard de prijs per nacht op naarmate de luxe groter is. Desalniettemin zijn de accommodaties in Andorra qua bebouwing wel te vergelijken, maar qua prijs zeker niet. De prijzen vallen hier veel lager uit.

Verschillende soorten wintersportvakanties in Andorra

Omdat er veel jongeren naar Andorra op wintersport gaan zijn er veel aanbieders die een vakantie inclusief skipas en busreis aanbieden. Dit is een slimme manier om te besparen op de kosten van reis, verblijf en de skipas. De snowboarders weten vaak op deze manier in groepsverband een slimme deal te maken. Ook de last-minute vakantie naar Andorra is al te boeken. Aanbieders weten zeer voordelige vluchten last-minute aan te bieden, vooral naar Girona. U kunt kort van tevoren nog op internet kijken hoe de sneeuw erbij ligt en vervolgens deze last-minute boeken.

Praktische informatie

In Andorra is de officiële en meest gesproken taal Catalaans. Hiernaast spreekt men ook Spaans en enigszins Frans. De toeristencultuur is nog niet dusdanig doorgedrongen dat Engels ook gesproken wordt. Dit kan zorgen voor een fikse taalbarrière, tenzij u goed Catalaans, Spaans of Frans spreekt. In Andorra betaalt men met de Euro, ook al hoort het land niet bij de Europese Unie. Omdat er slechts 4,5 procent btw betaald hoeft te worden over aankopen is het een voordelig land om te shoppen en om geld uit te geven in het algemeen. Het water uit de kraan is in principe veilig, maar vanwege af en toe voorkomende maag- en darmklachten wordt aangeraden gebotteld water te drinken.

Eten en drinken

Omdat jongeren de wintersportcultuur in Andorra hebben gevormd is er een levendige après-ski te vinden, vooral in de grotere dorpen. Hippe skiërs en snowboarders beginnen vroeg in de ochtend met skiën en snowboarden, om daarna al vroeg in de middag te stoppen en van een lange après-ski te genieten. Er zijn in veel dorpen veel bars en discotheken te vinden die hier volledig op ingericht zijn. Ook in deze situatie komt het lage btw-tarief van pas: deze zal de drankrekening aanzienlijk aangenamer maken.

Het eten in Andorra doet leentjebuur bij Spanje, met enkele Franse en Italiaanse invloeden. Van oorsprong is de Andorrese keuken gestoeld op lokale producten, zoals lokaal wild als konijnen en varkens, lokale bosvruchten en lokale granen en groentes. Hiernaast produceert het land vele worsten en kazen. Deze worden uiteraard geserveerd met een goed glas wijn, waar de Andorrezen ook zeker van houden. De Catalaanse tapas-cultuur heeft hier ook zeker zijn invloed gehad en u kunt hier fijn in meegaan door alle lokale specialiteiten te proberen.

Een van die lokale specialiteiten is Tupí. Dit is een kaas, gemaakt van een mengsel van schapen- geiten met likeur, olijfolie en soms koemelk. Dit mengsel wordt ongekoeld bewaard in een pot van gebakken klei, dat de kaas zijn naam geeft: Tupí betekent namelijk pot. De kaas hoort geserveerd te worden in de pot waarin het ook gerijpt is. De smaak doet denken aan een Italiaanse kaas als Parmigiano, met een iets sterkere geur. U eet de Tupí op brood met een koud glas Cava. Het nationale gerecht van Andorra is Escudella. Deze hartige stoofpot kan allerlei soorten vlees bevatten, zoals kip en kalf, maar ook worst en gehaktballen. Er zitten ook allerlei groenten door, zoals kikkererwten, aardappelen en kool.

Tips voor uw wintersportvakantie in Andorra

Wanneer u een echte wintersportfanaat bent, maar even geen zin hebt in de drukte en de hoge prijzen van de Alpen, is Andorra een prima keuze. Met zijn moderne, goed onderhouden pistes op grote hoogte doen ze zeker niet voor de populaire wintersportgebieden in de Alpen. Ze zijn daarentegen een stuk goedkoper en, buiten de Spaanse feestdagen om, een stuk rustiger. De keerzijde is dat u verder moet rijden en dat u een woordje over de grens moet spreken, want dat moeten de Andorrezen nog leren. Vooral voor de snowboarders is een wintersportvakantie in Andorra een unieke mogelijkheid. En nu u ook vakanties inclusief skipas en last-minute skivakanties kunt boeken wordt Andorra steeds een betere wintersportbestemming. Een liefhebber van wintersport zal geen spijt hebben van het boeken van een wintersportvakantie naar Andorra.