Wintersport Frankrijk

wintersport frankrijkEen skivakantie in Frankrijk is voor de ultieme sneeuwliefhebber. De skigebieden zijn zowel groot in aantal als in oppervlak, en zijn ook nog eens grotendeels aaneengesloten. U kunt dus simpelweg per ski en lift een enorm gebied bestrijken. Maar zorg wel dat u op tijd de weg terug neemt! Een wintersportvakantie in Frankrijk staat in veel gevallen vooral in het teken van het skiën zelf, of het snowboarden. In Frankrijk is de après-ski niet van het Oostenrijkse niveau, maar er zijn plekken waar je het juist zeer bont kunt maken. Maar als u graag veel en uitdagend wilt skiën of snowboarden dan is Frankrijk uw ideale vakantiebestemming voor wintersport.

Wintersportbestemmingen in Frankrijk

Als je het over de beste skibestemmingen hebt, kun je niet om het grootste skigebied ter wereld heen: Les Trois Vallées. In dit enorme wintersportgebied in de Franse Alpen komt men superlatieven te kort. Het bevat de hoogst gelegen wintersportplaats van Europa, namelijk Val Thorens. Hier kunt u een hoogte bereiken van maar liefst 3200 meter op de piste, en de pistes eindigen op 1300 meter. Het heerlijke aan Les Trois Vallées is dat alle skistations met elkaar verbonden zijn. En omdat het gebied een dergelijk hoge ligging heeft is er bijna altijd goede sneeuw. Tel dit alles bij elkaar op en u heeft een recept voor één van de beste wintersportbestemmingen in Europa, misschien wel ter wereld.

Portes du Soleil zal niet blij zijn dat wij Les Trois Vallées aanduidden als grootste skigebied ter wereld. De strijd tussen de twee gebieden gaat vaak om het vergroten en verlengen van pistes, en welke meetmethode wordt gebruikt! Maar of ze nu eerste of tweede zijn, Portes du Soleil heeft zijn sporen meer dan verdiend. Het wintersportgebied staat bekend om zijn weidsheid, maar niet om zijn hoogte. Verrassend genoeg zijn de pistes nooit hoger dan 2466 meter. Gelukkig is er wel meer dan 600 kilometer aan piste te vinden! Dit is onderverdeeld in 296 pistes, 194 skiliften en de moeilijkheidsgraad van de pistes is mooi verdeeld: er zijn 35 groene pistes, 127 blauwe, 106 rode en 28 zwarte. Een walhalla voor de ware wintersporter.

Paradiski is het volgende skigebied, dat met 425 kilometer aan pistes onderdoet voor zijn hierboven genoemde ‘grote broers’, maar desalniettemin in de top tien staat van grootste skigebieden ter wereld. Dit wintersportgebied is nieuwer en daarmee ook aanzienlijk moderner dan de eerder genoemde gebieden. Daarmee kunt u in het Paradiski skigebied veel kiezen. Er zijn plekken die uitermate geschikt zijn voor families met kinderen en beginners. Er zijn echter ook diepzwarte pistes te vinden die ook voor een ervaren skiër een uitdaging zijn. Twee unieke kenmerken van Paradiski zijn de vele pistes die door de bossen lopen, en daarnaast de uitgebreide uitgaansgelegenheden. Twee zeer verschillende eigenschappen die beide hun eigen publiek trekken.

Omdat we niet alleen wintersportgebieden in de Alpen willen noemen, richten we nu onze blik op de Pyreneeën. In dit enorme gebergte in het zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Spanje, bevinden zich verschillende skigebieden. Deze gebieden zijn vaak kleiner dan de enorme recordhouders in de Alpen, maar daarom niet minder leuk. En het gebied Tourmalet, rond de gelijknamige berg, biedt toch al 100 kilometer aan piste. Het is een ruig gebied, met veelal beginnerspistes. Maar juist voor de fanatieke off-piste skiërs en snowboarders is dit een populaire bestemming, vanwege de top genaamd Pic du Midi. Van deze beroemde berg van maar liefst 2877 meter hoog kunnen ervaren wintersporters met stalen zenuwen de off-piste afdaling wagen.

De beste reismaanden voor een wintersportvakantie

Zoals bij veel wintersportlocaties zijn de winter en het voorjaar de populairste momenten voor een skivakantie, zo ook in Frankrijk. Maar vanwege de vele pistes op grote hoogte kunt u tot ver in het jaar nog terecht op de toppen van de Alpen. En om de toeristen van dienst te zijn helpen de Fransen de weergoden graag een handje. De sneeuwkanonnen doen goed dienst en zorgen dat veel pistes lang begaanbaar blijven. In het departement Savoie, waar de grote skigebieden van de Alpen in te vinden zijn, bevinden zich maar liefst 1800 sneeuwkanonnen!

Vervoer

U kunt op allerlei manieren naar Frankrijk toe, en het vervoer wanneer u er bent is ook uitgebreid. U vliegt voor niet te veel geld in de richting van de Alpen, via het Zwitserse Genève bijvoorbeeld. En Frankrijk staat natuurlijk ook bekend om zijn treinen zoals de TGV en de Thalys. Maar juist de kleinere treinen in de bergregio’s zijn erg de moeite waard en maken dat u de prachtige omgeving goed in u op kunt nemen. Het busvervoer is extensief: naar ieder klein dorpje rijdt wel een bus. Het nadeel van het Franse openbaar vervoer is dat het niet altijd even punctueel is, er wordt niet voor niets gesproken van een ‘Franse slag’.

Met de auto is Frankrijk natuurlijk ook goed te bereiken. De lange tolwegen, of Péages, lopen dwars door het land en zijn overzichtelijk en zorgen voor een goede doorstroming. Fransen staan niet bekend als de meest sociale chauffeurs, vooral wanneer u langs drukke plaatsen rijdt is het verstandig hier rekening mee te houden. Wanneer u met de auto naar Frankrijk op wintersportvakantie gaat, vergeet u dan niet enkele zaken mee te nemen in de auto. Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een alcoholtest dienen aanwezig te zijn in de auto. Voor het rijden door winterse omstandigheden worden winterbanden aanbevolen, al zijn deze niet verplicht.

Accommodaties

Van oudsher zijn de Franse skigebieden volgebouwd met betonnen appartementencomplexen. Dit komt de sfeer niet ten goede, maar is wel een effectieve manier om veel wintersporters van een onderkomen te voorzien. In de loop der jaren worden er echter steeds meer en luxere mogelijkheden bij gebouwd. Dit betekent dat u best wat te kiezen heeft. Een wintersporter die alleen voor de sneeuw komt gaat lekker goedkoop in het betonnen appartement zitten, maar u kunt ook kiezen voor een gezellig chalet. Deze keuzemogelijkheid maakt dat er een zeer divers publiek op de Franse pistes te vinden is. Zowel degene die een dure skivakantie heeft, als degene die een goedkope wintervakantie boekt.

Verschillende soorten wintersportvakanties in Frankrijk

Zoals we hierboven al aangaven, kunt u voor uw skivakantie in Frankrijk heel wat kiezen. Tenminste, als u al gaat skiën. Ook de snowboarders kunnen In Frankrijk, vooral in de Alpen, hun hart ophalen. Maar of u nu gaat skiën of snowboarden, het kiezen van de juiste aanbieder van uw vakantie is essentieel. Vaak loont het de moeite om te kiezen voor een skivakantie inclusief skipas voor de lengte van uw verblijf. Zo kan de aanbieder van uw vakantie een goede deal maken, soms ook inclusief de huur van ski’s of kleding en apparatuur. Een andere mogelijkheid, die vooral de jongere skiërs en snowboarders vaak nemen, is de last-minute wintersportvakantie. Zo kunt u afwachten of er genoeg sneeuw ligt, en vervolgens een goedkope skivakantie boeken.

Praktische informatie

In Frankrijk spreken ze Frans, dat is logisch. Echter, ze spreken er vaak ook niet veel meer dan Frans. Het kan helpen om een aantal sleutelwoorden en -zinnen uit uw hoofd te leren, want Engels is vaak een brug te ver. U kunt in Frankrijk betalen met de Euro, en uw bankpas werkt hier normaliter ook gewoon. Voor de Péages moet uw tol betalen, dit gebeurt ook vaak contant, dus het is verstandig wat los geld mee te nemen. Het water uit de kraan is niet overal in Frankrijk drinkbaar, dus let op of er bij staat dat het ‘potable’, oftewel drinkbaar is.

Eten en drinken

Wie in Frankrijk is, is in ieder geval verzekerd van goed eten en goed drinken. De wereldberoemde Franse keuken doet ook in de wintersportgebieden vaak zijn naam eer aan. In de Alpen komt er vaak wat meer kaas bij kijken dan in de rest van het land. De kaasfondue en raclette, bekend uit Zwitserland, zijn typische kaasgerechten en staan vaak op de kaart. Maar ook andere kenmerkende gerechten als Boeuf Bourguignon, rundvlees gestoofd met rode wijn en groente, of de bekende crêpes zijn alom vertegenwoordigd. Een feest voor de fijnproever.

Wie Frankrijk zegt, zegt wijn. Het zal u niet verbazen dat we het toch even moeten benoemen. Frankrijk is één van de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld, wellicht de belangrijkste. Franse rode, witte en mousserende wijnen zijn bekend als de beste die er zijn. Voor de mousserende wijnen geldt de champagne natuurlijk als absolute topper. In de witte wijnen kent iedereen de Chardonnay uit de Bourgogne. En qua rode wijnen weten we niet waar we moeten beginnen of eindigen: de grote wijnregio’s van Frankrijk zijn beroemd geworden door druiven als Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah. Zelfs als u niet van wintersport houdt, maar wel van wijn dan zult een prachtige vakantie hebben in Frankrijk.

De après-ski in Frankrijk is anders dan bijvoorbeeld in Oostenrijk. Traditioneel gezien bestaat de après-ski in Frankrijk uit veel en lekker eten en daar genoeg wijn drinken. Maar met de instroom van toeristen kwamen ook de après-ski feesten op gang in de kroegen en speciaal daarvoor aangelegde feesttenten. Vaak werd dit zelfs opgezet door Nederlanders. In Val Thorens is er zelfs een speciale Dutch Week, waarin de Nederlanders massaal naar het dorp komen om te genieten van de wintersport én de uitbundige après-ski met een zeer Nederlands tintje.

Tips voor uw wintersportvakantie in Frankrijk

Wie kiest voor een skivakantie in Frankrijk is gegarandeerd van grote skigebieden, ruimte pistes en lekker eten en drinken. Hier staat soms een wat hoge rekening van het restaurant en de soms wat nukkige Fransen tegenover. De ware sneeuwliefhebbers nemen alles voor lief: ze vergeten al hun zorgen als ze op die prachtige pistes staan. Maar ook voor families en grote groepen is het mogelijk om voor niet te veel geld te genieten van deze geweldige wintersportomstandigheden. Uw eigen keuze bepaalt uw wintersportvakantie in Frankrijk, of deze nu ingetogen en sportief is, of uitgebreid en uitbundig.