Wintersport Noorwegen | Groot aanbod | Wintersportexpert.nl
Wintersport Noorwegen
Een vakantie voor wintersport in Noorwegen is niet iets waar veel mensen bij stilstaan. Toch zou het logisch moeten zijn, want iedereen weet dat Noorwegen bergen en sneeuw heeft. Het wintersportseizoen in Noorwegen werkt toch net iets anders dan in de klassieke skilanden in de Alpen. Maar voor een unieke ervaring op de latten bent u in Noorwegen op de juiste plaats, zeker als u naast de latten ook iets wilt meemaken. Er is een reden dat de Noren het altijd goed doen bij de Olympische winterspelen, hoog tijd om erachter te komen waar ze dat leren. Hierbij is het belangrijk om in uw achterhoofd dat de belangrijkste wintersport in Noorwegen niet skiën of snowboarden is, maar langlaufen! Dit ziet u terug in de opbouw en indeling van de wintersportgebieden.
Wintersportbestemmingen in Noorwegen
De wintersportgebieden in Noorwegen liggen rond het midden van het land verspreid. Rond de Olympische stad Lillehammer liggen verschillende skigebieden, waaronder het populaire Hafjell. Verder naar het oosten, tegen de Zweedse grens, vindt u het wintersportgebied Trysil. Dit gebied geldt als het grootste skigebied van Noorwegen. Het populairste Noorse wintersportgebied is Hemsedal, dat ondanks zijn populariteit erg rustig is. Vlakbij Hemsedal vindt u Geilo, waar er een hoge sneeuwzekerheid is en een kindvriendelijke inrichting van het gebied. Alle skigebieden in Noorwegen liggen vrij laag als u het vergelijkt met andere wintersportbestemmingen. Maar vanwege de noordelijke ligging van het land is er juist een zeer grote sneeuwzekerheid. Het enige nadeel van de noordelijke ligging is dat het vroeg donker wordt, maar veel Noorse pistes worden goed verlicht.
Hafjell is internationaal bekend vanwege zijn Olympische afdaling van 1994. Deze piste kunt u nu zelf afdalen en kijken hoe snel u het doet. Een andere publiekstrekker is het Hafjellparken funpark, waar snowboarders van heinde en verre naar toekomen. Wat een fijne eigenschap van dit gebied is, is dat u met één skipas toegang krijgt tot verschillende skigebieden in de omgeving. Met deze Lillehammer-skipas krijgt u toegang tot Hafjell, Skeikampen, Kvitfjell en Gålå. Deze skigebieden zijn echter niet rechtstreeks met elkaar verbonden. Hafjell zelf ligt tussen de 200 en 1030 meter en heeft 44 pistekilometers, verdeeld over 18 kilometer groene pistes, 15 kilometer blauwe pistes, 8 kilometer rode pistes en 3 kilometer zwarte pistes.
Trysil is, zoals gezegd, het grootste wintersportgebied van Noorwegen. Met 72 kilometer aan piste een fiks gebied, dat verdeeld is in 42 kilometer blauwe piste, 13 kilometer rode piste en 17 kilometer zwarte piste. De hoogte van dit skigebied is tussen de 415 en 1132 meter. Ook hier is gedacht aan de snowboarders met een funpark en een halfpipe. Trysil staat ook bekend om zijn prachtige uitzicht. Op heldere dagen kunt u het buurland Zweden zien vanaf de pistes! Veel bezoekers kiezen voor Trysil vanwege de rust op de piste. Vaak hoeft u niet eens te wachten bij de skilift.
Het populairste wintersportgebied in Noorwegen is Hemsedal. Voor Noorse begrippen ligt vrij hoog, met een hoogte van 600 tot 1920 meter. Ook hier kunnen de snowboarders terecht, dit keer in maar liefst drie funparks. De 41 kilometer aan pistes bestaan uit 14 kilometer groene piste, 9 kilometer blauwe piste, 11 kilometer rode piste en 7 kilometer zwarte piste. Dit gebied is zo geliefd, omdat het naast het skiën en snowboarden zoveel meer te bieden heeft. Er zijn tal van activiteiten te doen, zoals ritjes met sledehonden, ijsvissen, of ijsklimmen. Hemsedal is ook het strijdtoneel van skiwedstrijden voor de wereldbeker.
Geilo is een wat rustiger wintersportgebied. In dit kleinere gebied ligt de focus meer op rust, natuur, kindvriendelijkheid en langlaufen. Geilo ligt tussen de 800 en 1178 meter hoog en heeft 35 kilometer aan pistes. U vindt hier 8 kilometer groene piste, 13 kilometer blauwe piste, 9 kilometer rode piste en 5 kilometer zwarte piste. Dit skigebied kent een grote sneeuwzekerheid van maar liefst zes maanden per jaar. Geilo heeft vooral aantrekkingskracht op jonge gezinnen. Noren gaan hier graag naartoe om hun kinderen te leren skiën op de toegankelijke pistes. Maar nog meer gaan ze samen langlaufen op de zogeheten loipes. Geilo kent maar liefst 220 kilometer aan loipes! Ook heeft dit prachtige gebied een natuurpark, genaamd Langedrag, waar u allerlei grote Noorse zoogdieren kunt tegenkomen, zoals wolven, elanden, herten en muskusossen.
De beste reismaanden voor een wintersportvakantie
Vanwege de noordelijke ligging heeft Noorwegen een grote sneeuwzekerheid. In veel wintersportgebieden kunt u zelfs zes maanden per jaar terecht. Dit betekent dat er gedurende het jaar veel mogelijkheden zijn voor een bezoek aan een van de skigebieden. In de wintermaanden dient u wel rekening te houden met een vroeg vallende duisternis. Maar gelukkig houden de Noren veel pistes en loipes goed verlicht. In het onwaarschijnlijke geval dat er toch geen sneeuw is kunt u altijd genieten van het Noorse landschap door een wandeling of hike te ondernemen. Met zijn fjorden en meren en bergen barst Noorwegen van het natuurschoon.
Vervoer
Het openbaar vervoer in Noorwegen is zeer goed geregeld. Zowel de bussen als de treinen hebben uitgebreide netwerken en rijden op tijd. De trein en de bus geven u ook nog eens een fantastisch uitzicht op het prachtige Noorse landschap dat u voorbij gaat. Echter, om in Noorwegen te geraken zijn treinen en bussen niet toereikend. Maar een vlucht naar Oslo is snel geboekt en hoeft niet duur te zijn. Vanaf Oslo kunt u veel van de wintersportgebieden snel bereiken met de trein en de bus. U kunt eenmaal aangekomen natuurlijk ook een auto huren, zodat u zelf het landschap kunt doorkruisen.
Met uw eigen auto het Noorse landschap doorkruisen klinkt ook goed, maar heeft iets meer voeten in aarde. Het bereiken van Noorwegen gaat via Duitsland en Denemarken en van Denemarken naar Noorwegen met een veerboot. Zo kan het qua tijd en geld een flinke onderneming worden. Maar wellicht is dit juist een deel van uw vakantie, want ook tijdens deze trip is er genoeg te zien. Wanneer u gaat autorijden in Noorwegen dient u de volgende zaken mee te nemen in de auto: een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een brandblusser. In Noorwegen heeft uw auto winterbanden nodig, tenzij u sneeuwkettingen monteert wanneer nodig of aangegeven. Mocht u zelf naar Noorwegen rijden, dan doorkruist u Denemarken, waar winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht zijn. Ook doorkruist u Duitsland, waar winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijs.
Accommodaties
Een wintersportvakantie in Noorwegen is altijd sfeervol in een houten chalet. Er zijn bijna geen betonnen appartementencomplexen te vinden. Zelfs in het grote Lillehammer zijn de meeste onderkomens smaakvolle hotels of knusse B&B’s. De boventoon wordt gevoerd door de houten chalets, die in de dorpen en op de piste staan. Deze chalets zijn meestal zeer comfortabel uitgerust met bijvoorbeeld een eigen sauna. Een echte Noorse wintersportdag hoort te eindigen in de sauna. De prijzen voor accommodaties in Noorwegen zijn duurder dan gemiddeld.
Verschillende soorten wintersportvakanties in Noorwegen
Noorse pistes zijn niet de grote toeristenattracties, maar desalniettemin kunt u ook een vakantie met skipas boeken bij enkele grote Nederlandse aanbieders. U kunt ook kiezen voor een all-inclusive skivakantie, waarbij u in één bedrag uw reis, verblijf, skipas en ski’s betaalt. Een dergelijke aanbieding kan, vooral in groepsverband, een flinke besparing zijn op een vakantie in een duur land als Noorwegen. Een last-minute vakantie boeken kan hiervoor ook een goede optie zijn. Met de sneeuwzekerheid van de Noorse pistes zult u zich hier zeker geen buil aan vallen.
Praktische informatie
In Noorwegen spreken ze Noors, maar doorgaans spreekt men ook vloeiend Engels. U betaalt in Noorwegen met de Noorse kroon. 10 euro is ongeveer 97 Noorse kronen. Het water uit de kraan is schoon en drinkbaar, het is zelfs lekker. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar u kunt met een geldige Europese identiteitskaart inreizen. Het paspoort is hiervoor niet noodzakelijk. Er geldt een dure levensstandaard in Noorwegen, dit heeft ten gevolge dat veel dingen duurder zijn dan in Nederland.
Eten en drinken
De après-ski is wisselend in Noorwegen. De grotere plaatsen hebben een uitgebreid aanbod aan bars en discotheken, maar in andere gebieden bestaat de après-ski simpelweg niet. Mocht u toch een après-skifeest willen bezoeken, houdt u dan rekening met de hoge kosten van alcohol. Een Noors biertje kost al gauw 10 Euro. Een typisch Noorse après-ski is samen eten onder het genot van een klein drankje, daarna nog even naar de sauna en vroeg naar bed om de volgende dag weer vroeg te kunnen beginnen op de lange latten.
De gemiddelde toerist in Noorwegen weet niet precies wat hij kan verwachten van de Noorse keuken. Uiteraard is vis een belangrijk onderdeel van het dieet. Kabeljauw, haring, forel: ze komen regelmatig voorbij. Verrassend genoeg eten Noren heel veel kaviaar, wat ze in tubes in de supermarkt kopen. Maar ook de verschillende vleessoorten zijn belangrijk: lam, rendier en eland zijn typische vleessoorten die in allerlei stamppotten, gehaktballen en worsten worden gebruikt. Brood is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse eten van de Noren. Ze eten het, zoals wij ook vaak doen, voor ontbijt en lunch. Voor de culinaire fijnproever is er heel wat te ontdekken in Noorwegen. Wederom moet u daarvoor wel de portemonnee trekken, want ook eten en drinken is duur in Noorwegen.
Tips voor uw wintersportvakantie in Noorwegen
Een wintersportvakantie in Noorwegen is geschikt voor mensen die wel eens een andere skivakantie willen meemaken. Het typische skigevoel van de Alpen zul je hier zeker niet hebben. Daarentegen biedt Noorwegen je rustige pistes voor beginners en licht gevorderden en veel funparks voor de snowboarders. Nederland kent weinig langlaufers, maar die zullen zich in Noorwegen helemaal op hun gemak voelen op de vele kilometers aan loipes die er te vinden zijn. Nogmaals, een vakantie in Noorwegen is een dure aangelegenheid, maar ook een unieke ervaring midden in de natuur en de rust. Wanneer u na een lange dag op de piste in uw chalet in de sauna zit, zult er vast geen spijt van hebben.