Wintersport Polen

wintersport polenEen minder populaire bestemming voor een wintersportvakantie is Polen. Maar dat is langzamerhand aan het veranderen. De wintersportgebieden in Polen worden door steeds meer mensen ontdekt. Met de goed verzorgde pistes en liften, gemoedelijke sfeer en lage prijzen weten ook steeds meer mensen de weg naar de Poolse skigebieden te vinden. De oostelijke ligging betekent dat het skiseizoen wat langer is dan in de zuidelijke en westelijke skigebieden in Europa, met uitzondering van de hooggelegen gebieden in de Alpen. Het skiën is in Polen nog wat kleinschaliger dan in traditionele wintersportlanden als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Maar juist dat trekt veel nieuwsgierige mensen naar deze gevarieerde pistes.

Wintersportbestemmingen in Polen

De wintersportmogelijkheden in Polen worden mogelijk gemaakt door de Karpaten, een enorme keten van hooggebergte die dwars door Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Oekraïne ligt. Er zijn twee regio’s die zich lenen voor de wintersport, namelijk de Tatra en de Sudeten. Deze liggen beide in het zuiden van het land, respectievelijk tegen de grenzen met Slowakije en Tsjechië. Een groot deel van de wintersportmogelijkheden in de Sudeten speelt zich af in het gebied dat bekend staat als het Reuzengebergte. De Tatra heeft de titel als kleinste hoge bergketen ter wereld.

Zakopane is het grootste en populairste ski- en wintersportgebied van Polen. Het bevindt zich middenin de Tatra op 840 meter hoogte en geeft u toegang tot de 1987 meter hoge top van de Kasprowy Wierch. U kunt hier allerlei pistes vinden, van simpel tot zeer uitdagend, met in totaal 32 kilometer aan pistes. Zakopane heeft van alle skibestemmingen in Polen ook de meest levendige omgeving. Er zijn tal van activiteiten in de omgeving naast de wintersport en het heeft de meest uitgebreide après-ski die u in Polen kunt vinden. Maar als u liever een mooie wandeling door de wilde natuur van de Tatra maakt bent u ook op het juiste adres. In dit gebied is er keuze te over. Daarnaast zijn de nabij liggende skigebieden snel te bereiken.

In het Reuzengebergte van de Sudeten bevindt zich de wintersportplaats Karpacz. In dit bescheiden gebied met 6 kilometer aan pistes kunt u de hoogste berg van het Reuzengebergte vinden: de 1602 meter hoge Sniezka, wat ‘sneeuwkop’ betekent. Voor de ontspannen wintersporter is dit het ideale gebied. Er zijn mooie, sfeervolle pistes die nooit echt moeilijk worden, de faciliteiten zijn zeer modern en er is in het pittoreske dorpje genoeg te doen, zonder dat het een gekkenhuis is. Karpacz ligt in de provincie Silezië en ligt dichtbij de Tsjechische grens.

Een andere bekende wintersportbestemming is Szczyrk. Dit dorp bevindt zich in een andere regio dan Karpacz, maar alsnog in Silezië. Deze kleine skistad is rustieker dan bijvoorbeeld Zakopane, met een gemoedelijker sfeer. Desalniettemin is het qua grootte het tweede skigebied van Polen, met 23 kilometer aan pistes. De pistes zijn netjes verdeeld voor de verschillende niveaus: 16 kilometer aan blauwe pistes, 5 kilometer aan rode pistes en 2 kilometer aan zwarte pistes. Voor de meeste wintersportliefhebbers is dat een prima verdeling. Een heftige après-ski hoeft u hier niet te verwachten, maar er zijn genoeg kroegjes om na het skiën of snowboarden te kunnen genieten van een lekker drankje.

De beste reismaanden voor een wintersportvakantie

Zoals we hierboven al benoemden is het seizoen in Polen wat langer dan in de skigebieden in het westen van Europa, met uitzondering van de Alpen. Vanaf november tot maart kunt u er vanuit gaan dat er natuurlijke sneeuw ligt. Maar omdat de tijd ook in Polen niet stilstaat zijn er in steeds meer gebieden sneeuwkanonnen op de pistes te zien, wanneer het weer even niet mee zit. Maar wanneer die sneeuw het toch laat afweten kunt in de Poolse wintersportgebieden nog goed genieten van uitgestrekte panorama’s en de ruige natuur. Wist u dat er in de Karpaten zelfs Europese bruine beren te vinden zijn?

Vervoer

Polen is de laatste jaren flink aan het inzetten op openbaar vervoer. Dat is voornamelijk te merken aan het uitgebreide busnetwerk. De bus is hierbij soms zelfs sneller op locatie dan een trein! De bussen rijden vaker en zijn betrouwbaarder dan de treinen. Het Poolse treinverkeer wil nog wel eens te wensen overlaten, helaas. Daarnaast zijn veel plaatsen in niet met de trein bereikbaar. Vooral wintersportplaatsen zijn van nature niet makkelijk bereikbaar, en dat is voor treinen extra lastig. Gelukkig is de bus een prima alternatief. Het openbaar vervoer in Polen is goedkoop in vergelijking met de Nederlandse prijzen voor openbaar vervoer.

Polen is ook zeer goed te bereiken met de auto. De populaire wintersportbestemming Karpacz is vanaf Utrecht 911 kilometer rijden. Hierbij maakt u lange tijd van de Duitse Autobahn, wat een voorspoedige rit betekent. Het is in Polen niet verplicht om winterbanden te gebruiken, maar in Duitsland wel. Aangezien u het grootste gedeelte van de autorit door Duitsland rijdt is dit dus noodzakelijk. Hiernaast is het natuurlijk ook een veiligheidsoverweging voor het rijden in de winterse omstandigheden van een wintersportvakantie. In Polen is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en brandblusser bij u te hebben in de auto.

Accommodaties

De accommodaties in Polen zijn grotendeels vrij recent. Dit heeft als voordeel dat ze vaak modern en comfortabel zijn. En het betekent gelukkig niet dat de accommodaties sfeerloos zijn, want de meeste chaletjes en huisjes zijn mooi opgebouwd met hout. De prijzen voor een Poolse wintersportaccommodatie liggen aanzienlijk lager dan in populaire wintersportgebieden in andere landen, en helemaal als u het vergelijkt met de Alpen. De meeste gebieden de mogelijkheid om kiezen voor een hotel, appartement, chalet of vakantiehuisje. In de grotere plaatsen als Zakopane en Szczyrk zijn behoorlijk veel mogelijkheden en kunt u kiezen wat het beste bij u past.

Verschillende soorten wintersportvakanties in Polen

Doordat de wintersportvakanties in Polen nog sterk in opkomst zijn, zijn er nog niet erg veel aanbieders. Combi-deals met accommodatie, skipas en skihuur zijn meestal nog niet beschikbaar. Zo zult u zelf even moeten zoeken naar een goede accommodatie, om de skipas en ski’s op locatie te regelen. De compleet verzorgde skivakantie naar Polen is wel in opkomst. Wanneer u goed zoekt is het voor de bekende plaatsen vaak al mogelijk om een skivakantie inclusief skipas te boeken. Het snowboarden, en vooral het langlaufen behoort ook tot mogelijkheden in Polen. De mogelijkheid tot het boeken van last-minute skivakanties in de Poolse wintersportgebieden is nog niet erg groot.

Praktische informatie

In Polen wordt Pools gesproken, maar Duits wordt ook vaak gesproken. De opkomst van de wintersportvakantie heeft ook ten gevolge dat er steeds meer Engels gesproken wordt. U heeft een goede kans om zich goed verstaanbaar te maken met Duits dan wel Engels in uw Poolse skigebied. Er wordt in Polen betaald met de Zloty, waarbij 10 Euro gelijk staat aan 42,65 Zloty. Er zijn enkele tolwegen in Polen, waarbij het verstandig is om voor de zekerheid contant geld bij u te hebben. Bankpassen en creditcards zijn doorgaans veilig en goed te gebruiken in Polen. Het water uit de kraan is niet in ieder regio van Polen van even goede kwaliteit, dus wordt aangeraden gebotteld water te drinken.

Eten en drinken

De Poolse après-ski bestaat eigenlijk niet. Maar dat betekent niet dat het een dooie boel is wanneer het skiën of snowboarden voorbij is. In gemoedelijke sfeer kunt u prima een drankje drinken en een hapje eten, daar zijn de Polen ook zeer goed in. Wat u niet hoeft te verwachten is dat er een grote polonaise door het dorp gaat. Met de invloed van buitenlandse toeristen komt de après-ski in sommige kroegen wel steeds meer van de grond, maar het is meer uitzondering dan regel.

Veel mensen zijn blij verrast van de culinaire mogelijkheden in Polen. Traditioneel gezien wordt er in de Poolse keuken veel gebruik gemaakt van paddenstoelen en staat er vaak wild op het menu. Groente, en met name de verschillende soorten kool, zijn een belangrijk onderdeel van veel maaltijden. Zuurkool wordt vaak toegevoegd aan veel gerechten. Een bekend gerecht uit Polen is de rode bietensoep die ze Barszcz noemen, die u misschien kent onder de naam Borscht. Maar de Poolse keuken is aanzienlijk breder dan dat. Wist u dat ze in Polen de hotdog ook kennen? Maar dan met hun eigen worst, en meestal is het aanzienlijk groter dan de Amerikaanse variant. Een absolute aanrader is Makowiec: een traditionele dessertcake met maanzaad.

De meeste mensen denk bij Polen vaak aan wodka. Dat is niet zo vreemd, want deze sterke drank met minimaal 37,5% alcohol komt oorspronkelijk uit Polen. Wodka kan met allerlei producten worden geproduceerd: graan, tarwe, maar ook suikerbieten, aardappelen of zelfs houtpulp. Wodka is een zeer ‘schone’ drank en heeft een neutrale smaak van zichzelf. In Polen wordt er vaak een glaasje wodka geschonken bij het eten en tussendoor. Wees niet bang om af en toe een glaasje af te slaan wanneer het u te veel wordt.

Tips voor uw wintersportvakantie in Polen

Met uw wintersportvakantie in Polen kunt u eigenlijk alle kanten op. Van een moderne wintersportplaats als Zakopane, tot het rustige en meer op familie gerichte Szczyrk. Met de gemoedelijke sfeer zult u zich zeker welkom voelen in de Poolse skigebieden. Voeg hier de bescheiden kosten aan toe, zowel voor de accommodatie, als de skipas en skihuur, als het eten en drinken, en u zult Polen in een heel ander licht gaan zien. U heeft nu nog de kans om een vroege ontdekker te zijn van deze prachtige gebieden, midden in de ruige Karpaten.