Wintersport Slovenië

wintersport slovenieSlovenië is voor veel mensen niet een voor de hand liggende keuze voor een wintersportvakantie. Toch is de wintersport een belangrijk onderdeel van het leven van de Slovenen. Wanneer u bedenkt dat Slovenië eeuwenlang bij Oostenrijk hoorde is het misschien minder verrassend dat ze een sneeuw lievend volk zijn. Slovenië is half zo groot als Nederland en telt om en nabij de twee miljoen inwoners. Slovenië grenst aan Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Door heel het land zijn kleine wintersportgebieden te vinden, waarvan enkele steeds interessanter worden voor een wintersportvakantie.

Wintersportbestemmingen in Slovenië

Slovenië telt enkele belangrijke wintersportgebieden in het noorden, waar de Alpen hun invloed uitoefenen. Hier is hooggebergte te vinden, maar de meeste pistes blijven onder de 2000 meter. Verder naar het zuiden is er veel middelgebergte te vinden met af en toe een aantal pistes, maar zeker echte wintersportbestemmingen. Slovenië is voor de helft bedekt met bossen en dit ziet u ook terug op de pistes. Veel pistes hebben prachtige paden door de bossen, wat een skivakantie in Slovenië sfeervol en romantisch maakt. Naast de wintersport heeft Slovenië dan ook veel te bieden voor mensen die van wandelen, natuur en rust houden.

Het bekendste wintersportgebied van Slovenië is Kranjska Gora, dat in het noordwesten van het land ligt. Dit gebied bij de Alpen wordt ook wel de Sloveense skihoofdstad genoemd en ligt tegen het nationale park Triglav aan, dat ook zeker het bezoeken waard is. Kranjska Gora ligt tussen de 800 en 1215 meter hoog en heeft 20 pistekilometers. Deze zijn verdeeld in 10 kilometer blauwe piste, 8 kilometer rode piste en 2 kilometer zwarte piste. Het gebied is vooral gericht op beginners en lichtgevorderden, maar de meer ervaren skiërs kunnen zich tegoed doen aan de piste waar ieder jaar om de wereldbeker gestreden wordt. In Kranjska Gora is ook de populaire skispringschans Planica te vinden, waar ook internationale wedstrijden plaatsvinden.

Ook in het noordwesten ligt het wintersportgebied Vogel. Dit gebied heeft 22 kilometer aan piste, met geen zwarte pistes, maar 10 kilometer aan blauwe en 12 kilometer aan rode pistes. Het hoogteverschil in het gebied is flink: het reikt van 565 meter tot 1800 meter. Er is een speciale dalafdaling waarmee u in één keer van het hoogste punt kunt afdalen tot het laagste punt, een unieke ervaring. Door het gebrek aan zwarte pistes ziet u in Vogel meer beginners en lichtgevorderden en is het een gebied dat veel families verkiezen voor hun wintersportvakantie. Vogel ligt in het nationale park Triglav en dit maakt dat de pistes dwars door de natuur lopen. Voor de avontuurlijke snowboarders is er in Vogel een van de beste snowparks van Slovenië van maar liefst twee hectare groot.

Het grootste Sloveense skigebied is Maribor-Pohorje, dat in het noordoosten ligt. Het wintersportgebied ligt tegen de stad Maribor aan, zodat u kunt skiën met uitzicht op de stad! Voor honderd dagen per jaar kunt u hier gegarandeerd genieten van de sneeuw op 42 kilometer aan piste. Er is 24 kilometer blauwe piste, 13 kilometer rode piste en 5 kilometer zwarte piste, welke liggen op een hoogte van 325 tot 1327 meter. Door zijn ligging bij de stad en gevarieerde pistes is dit gebied geschikt voor een breed publiek. Wanneer u naast het skiën en snowboarden nog meer wilt beleven is dit uitstekende bestemming.

De beste reismaanden voor een wintersportvakantie

Het sneeuwseizoen in Slovenië is niet al te lang, meestal van december tot begin april. In de veelal natuurlijke gebieden worden er geen sneeuwkanonnen gebruikt, dus u bent echt afhankelijk van het weer. Door het gebrek aan pistes in het hooggebergte zijn er nauwelijks plekken waar u buiten dit seizoen terecht kunt in de sneeuw. Het kleine skigebied Kanin aan de Italiaanse grens is hierbij de uitzondering, met een hoogte van 1140 tot 2300 meter is hier tot in mei sneeuwzekerheid. Met slechts 10 kilometer aan piste en geen zwarte pistes is dit niet voor iedereen een geschikte bestemming. Wanneer de sneeuw afwezig is, betekent het niet dat u zich hoeft te vervelen. Ook buiten het wintersportseizoen is dit bosrijke, sfeervolle land een populaire bestemming voor mensen die willen genieten het heuvelachtige landschap vol natuur en mooie vergezichten.

Vervoer

Openbaar vervoer in Slovenië is goed geregeld. Het trein- en busnetwerk bereikt alle uithoeken van het land en rijdt netjes en op tijd. Om met het openbaar vervoer Slovenië te bereiken is een flinke klus, maar voor sommigen begint daar de vakantie al mee. Met de verschillende treinverbindingen door de verschillende landen kunt u zeker met de trein Slovenië bereiken en ondertussen genieten van prachtige landschappen. U kunt ook vliegen naar Jože Pučnik International Airport, om vandaar een bus of trein richting uw skigebied te nemen.

U kunt ook zelf naar uw Sloveense wintersportbestemming rijden. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1250 kilometer, waar u circa 13 uur over doet. U dient in Slovenië wel een tolvignet te hebben, anders kunt u een fikse boete verwachten. Automobilisten in Slovenië zijn verplicht de volgende zaken bij zich te hebben in de auto: een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, een verbanddoos, en reservelampen. In Slovenië is het verplicht om tussen 15 november en 15 maart winterbanden te gebruiken, tenzij u sneeuwkettingen bij zich heeft en deze gebruikt bij winterse omstandigheden. Een autoreis naar Slovenië doorkruist Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden.

Accommodaties

Slovenië kent veel verschillende accommodaties, van hotels en hostels, tot kamers in kastelen en sfeervolle chalets en huisjes. Veel van de wintersportgebieden zijn ook ingericht op activiteiten naast de wintersport. Er zijn veel thermale baden, restaurants en historische en culturele bezienswaardigheden te vinden. Vooral in een plaats als Maribor kunt van alles doen en kunt u de ene dag op de latten staan, om de volgende dag gezellig te shoppen in de stad en te genieten van de cultuur en gezelligheid. Het prijsniveau van accommodaties in Slovenië is verrassend voordelig als u het afzet tegen de geleverde kwaliteit.

Verschillende soorten wintersportvakanties in Slovenië

Omdat de Sloveense skivakantie niet de populariteit geniet als de bekende wintersportlanden kunt u gemakkelijk een vakantie boeken naar de mooie skigebieden. Verschillende grote Nederlandse aanbieders bieden nu ook al vakanties aan inclusief vervoer, verblijf, skipas en skihuur. Zo maakt u van uw vakantie een goedkope wintersportvakantie. Door de snelle vliegverbinding is een last-minute skivakantie naar Slovenië ook een rendabele optie. Als u ’s ochtends in het vliegtuig stapt, kunt u ’s middags al op de piste staan! Zo kunt u zeker weten dat er goede sneeuwkwaliteit is en bespaart u flink op de kosten van de vlucht en de accommodatie.

Praktische informatie

In Slovenië spreekt met Sloveens, maar ook Hongaars en Italiaans wordt veel gesproken. In de grotere plaatsen kunt u zich met Engels vaak ook redden. Slovenië is lid van de EU en daarom is inreizen geen probleem. Desgevraagd dient u wel een Europese identiteitskaart te kunnen tonen. Een paspoort is voor deze bestemming ook toegestaan, natuurlijk, maar niet noodzakelijk. U kunt in Slovenië met de Euro betalen en uw bankpassen en creditcards zullen in principe gewoon werken. Het Sloveense kraanwater is schoon en drinkbaar, alleen op zeer afgelegen locaties kan het verstandiger zijn gebotteld water te drinken, maar dit is zeer sporadisch.

Eten en drinken

Een après-ski zoals in de Alpenlanden Oostenrijk en Frankrijk kennen ze niet in Slovenië. Eigenlijk kennen ze sowieso geen après-ski, want dat is ook niet de sfeer van de wintersport in Slovenië. Gezelligheid, gemoedelijkheid en met de familie en de kinderen genieten van de sneeuw: daar past een uitbundig après-ski feest niet bij. Dat wil niet zeggen dat de Slovenen geen lol kunnen maken, maar voor een heftig feest met veel alcohol, harde muziek en gekkigheid moet u niet in Slovenië zijn.

Het eten en drinken in Slovenië is een ware smeltkroes van de omliggende landen. Zowel Italië, Oostenrijk, Hongarije als de Balkanlanden hebben hun invloed gehad in de Sloveense keuken. Fastfood is uit den boze: Slovenen houden van vers geproduceerd eten, met lokale producten uit het seizoen. Een typisch Sloveens gerecht is Struklji: rollen van deeg met daartussen allerlei soorten vulling als walnoot of kaas. Jota is een traditionele soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek. De Sloveense variant op rookworst, Kransjka klobasa, is zeer aan te bevelen. Deze worst is zelfs een beschermd Sloveens product.

Slovenië is een zeer vruchtbaar wijngebied en hoewel er niet veel wijn vandaan komt, zijn deze wijnen van zeer hoge kwaliteit. In Maribor vindt u zelfs ’s werelds oudste wijnstok, van vierhonderd jaar oud! Traditionele druiven als Sauvignon Blanc en Merlot worden zeer succesvol verbouwd in Slovenië en u kunt in de plaatselijke restaurants en bars genieten van een uitgebreide wijnkaart. Naast de wijn is het gebruikelijk om bij de koffie, en voor of na het eten een bessenlikeurtje te drinken.

Tips voor uw wintersportvakantie in Slovenië

Een wintersportvakantie in Slovenië doet u niet alleen voor de sneeuw. Daarvoor zijn er betere bestemmingen te vinden die meer gericht zijn op skiën en snowboarden alleen. Maar toch is Slovenië een uitstekende wintersportbestemming, vooral als u naast de wintersport op zoek bent naar iets extra’s. Met zijn uitgestrekte bossen en outdoor mogelijkheden kunt veel ondernemen en zien in de uitgestrekte beboste heuvels van dit fotogenieke land. En de steden en dorpen bieden culinaire, culturele en historische afleiding. Voor families en gezinnen met kinderen is Slovenië dé bestemming voor een prachtige wintersportvakantie met genoeg mogelijkheden buiten de piste.