Wintersport Tsjechië

wintersport TsjechiëEen van de snelst opkomende bestemmingen voor een wintersportvakantie is Tsjechië. Met zijn middelgebergte en oostelijke ligging zijn er best wat plaatsen in Tsjechië waar je kunt skiën, snowboarden en langlaufen. In de eerste plaats gingen de Nederlanders er vooral heen vanwege de lage prijzen, maar de laatste jaren maken de Tsjechische wintersportgebieden grote veranderingen door in mogelijkheden en faciliteiten. Zo kunnen ze beter tegemoet komen aan de wensen en eisen van alle wintersporters die deze nog onbekende wintersportbestemming gaan ontdekken. En dat komt het skiplezier en comfort zeker ten goede. En voor de feestvierende wintersporter: de Tsjechen gaan een feestje zeker niet uit de weg.

Wintersportbestemmingen in Tsjechië

De Karpaten zorgen voor een aantal middelgebergten in Tsjechië die zeer geschikt zijn voor wintersport. Er zijn drie regio’s waarin populaire skigebieden liggen: het Reuzengebergte, het Ertsgebergte en het Bohemer Woud. Hierbij moet gezegd worden dat het grootste gedeelte van het wintersporttoerisme in het Reuzengebergte plaatsvindt. Het Reuzengebergte, dat ondanks zijn naam een middelgebergte is en niet een hooggebergte, bevindt zich in het noorden van Tsjechië op de grens met Polen. Het Ertsgebergte ligt in het noordwesten aan de grens met Duitsland. Het Bohemer Woud bevindt zich in het zuidwesten en ligt deels ook in Duitsland.

In het Reuzengebergte vindt u het grootste en populairste wintersportgebied van Tsjechië: Spindleruv Mlyn. In dit gebied kunt u skiën en snowboarden op 25 kilometer piste, met een hoogte van 702 tot 1235 meter. De moeilijkheidsgraad in dit gebied is niet al te hoog, er is 7 kilometer aan blauwe piste, 15 kilometer rode piste en 3 kilometer zwarte piste. Desalniettemin kunnen de meeste wintersporters zich prima vermaken op deze 20 pistes. Doordat dit skigebied goed ontwikkeld is, zijn er veel leuke restaurantjes en barretjes om lekker uit eten te gaan, of voor een afzakkertje.

Rokytnice is het op één na grootste skigebied van het land. Ook hier is het niveau niet te hoog: slechts 1 kilometer aan zwarte piste, 6 kilometer rode piste en 10 kilometer aan blauwe pistes. Samen vormen zij 17 kilometer aan skipiste, met een hoogte van 620 tot 1315 meter. Deze pistes zijn goed bereikbaar met de stoeltjesliften en worden ’s avonds verlicht. Zoals gezegd is dit niet dé bestemming voor ervaren wintersporters, maar lichtgevorderde skiërs en snowboarders en gezinnen met kinderen weten de brede pistes van dit gebied goed te waarderen. Ook onder de Tsjechische bevolking is dit een populair gebied.

Om toch een skigebied buiten het Reuzengebergte te noemen, gaan we voor Kramolin – Lipno nad Vltavou. Dit toegankelijke wintersportgebied lig in het Bohemer Woud en biedt de mogelijkheid voor allerlei wintersportactiviteiten. De serieuze skiër zal hier niet aan zijn trekken komen, maar vooral families met kinderen kunnen goed terecht op de 8 pistes, waarvan er 5 blauw en 3 rood zijn. Er is hier juist ingezet op families, want er is voor de allerkleinsten veel te doen zoals snowtuben, zwemmen in het zwembad en er zijn speciale kindersleepliften. Deze pistes liggen op slechts 740 tot 900 meter, maar sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat er sneeuwgarantie is. Naast skiën kunt u hier uitstekend snowboarden en langlaufen.

De beste reismaanden voor een wintersportvakantie

De winter en het voorjaar zijn ook hier de beste tijd voor uw wintersportvakantie. Door de oostelijke ligging, en de invloed van de Karpaten ligt er in Tsjechië vaak langer sneeuw dan in andere lager gelegen skigebieden. Al is dit niet te vergelijken met de Alpen. Maar ook wanneer er geen sneeuw ligt is er altijd genoeg te zien en te doen in deze mooie gebieden. Er zijn tal van wandelroutes te vinden in alle hierboven genoemde gebieden. Maar de Tsjechen doen er veel aan om te kunnen blijven skiën, snowboarden en langlaufen, ook aan het einde van het seizoen. Hiervoor kunt u veel sneeuwkanonnen op de pistes vinden.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Tsjechië is zeer goed geregeld. De treinen en bussen rijden regelmatig en op tijd en zijn netjes. De prijs voor het openbaar vervoer is ook zeker niet op het niveau van het Nederlandse openbare vervoer. Helaas is het wel zo dat de meeste wintersportgebieden minder goed te bereiken zijn met de trein. De bus is hiervoor een betere optie. Er zijn al Nederlandse aanbieders die een all-inclusive wintersportvakantie aanbieden. Dan stapt u in Nederland in de bus, en op uw Tsjechische wintersportbestemming weer uit.

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om met de auto naar hun gekozen Tsjechische skioord te gaan. Dit is met een autorit van tien uur minder ver dan de meeste mensen denken. U rijdt een groot deel van de rit over de Duitse Autobahn, dus dan bent u verzekerd van een voorspoedige autorit. In Duitsland is het verplicht winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden. In Tsjechië is het zelfs verplicht om winterbanden te gebruiken tussen 1 november en 31 maart. Wanneer er daarvoor of daarna ijs of sneeuw ligt is het ook verplicht. Ook dient u sneeuwkettingen mee te nemen in de auto en deze te gebruiken bij wegen waar dit staat aangegeven. Hiernaast bent u verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesje in de auto te hebben.

Accommodaties

De opkomst van de wintersporttoeristen heeft geleid tot een enorme verscheidenheid aan accommodaties in de Tsjechische wintersportgebieden. Deze zijn nagenoeg allemaal van goede kwaliteit. U kunt kiezen voor een appartement, hotelkamer, vakantiehuisje of luxe chalet en alles wat ertussen zit. Wat zeer de moeite waard is, is om te kijken wat de overige faciliteiten en mogelijkheden in de buurt zijn. Er zijn vakantieparken waar er bijvoorbeeld kinderopvang is voor de allerkleinsten die nog niet kunnen skiën. En aangezien de meeste skigebieden in Tsjechië zo geschikt zijn voor families zijn er vaak veel dingen voor uw kinderen te doen als u de juiste bestemming en accommodatie kiest.

Verschillende soorten wintersportvakanties in Tsjechië

All-inclusive skivakanties met skipas worden steeds normaler voor de aanbieders in Tsjechië. Enkele jaren geleden was hier nog nauwelijks sprake van, maar deze wintersportgebieden maken een enorme ontwikkeling door. U kunt uiteraard ook zelf uw reis, verblijf, skipas en ski’s regelen, maar er zijn steeds meer aanbieders te vinden die dit allemaal voor u regelen en een wintersportvakantie inclusief skipas kunnen verzorgen. Zo is ook de last-minute skivakantie in Tsjechië in opkomst. Voor deze last-minute aanbiedingen is het mogelijk om zelf er naartoe te rijden, of met een bus naar uw bestemming af reizen. Door een vakantie inclusief skipas of een last-minute wintersportvakantie te boeken kunt u een voordelige vakantie in Tsjechië nóg voordeliger maken.

Praktische informatie

In Tsjechië spreekt men Tsjechisch, maar vaak ook Slowaaks. Dit stamt uit de tijd dat beide landen samen nog Tsjechoslowakije vormden. Tsjechen betalen met de Tsjechische kroon, waarbij 10 euro een waarde heeft van bijna 255 Tsjechische kronen. Het water uit de kraan is in principe veilig om te drinken, maar soms krijgen mensen er toch lichte buikklachten van. Hierom wordt aangeraden in Tsjechië gebotteld water te drinken. U kunt naar Tsjechië afreizen met een Europese identiteitskaart, een paspoort mag ook maar is niet noodzakelijk. Er geldt voor Tsjechië geen visumplicht.

Eten en drinken

Ondanks het feit dat Tsjechië niet de wintersportcultuur heeft die je in landen als Frankrijk en Oostenrijk treft, hebben ze er toch een levendige après-ski. U zou het misschien niet verwachten, maar de Tsjechen weten wel een feestje te bouwen. Niet voor niets is Tsjechië het land waar per hoofd van de bevolking het meeste bier wordt gedronken. Wanneer de skiliften stoppen verplaatsen de skiërs in de grotere skidorpen zich naar de lokale barretjes en discotheken. Hier kunt u tot in de vroege uurtjes doorgaan zonder zich al te druk te maken om de rekening: ook de kosten van de drankrekening vallen mee in Tsjechië.

Het Tsjechische eten is niet bij iedereen even bekend, maar kan menigeen toch waarderen. Veel van de gerechten hebben varkens- of rundvlees al hoofdingrediënt. Daarnaast krijgt u vaak dumplings, of gevulde deegballetjes, bij veel gerechten geserveerd. Een bekend gerecht dat oorspronkelijk uit Hongarije komt, maar ook een Tsjechische traditie kent is goulash. Deze machtige vleesstoofpot, hier vaak geserveerd met rode kool en dumplings, is heerlijk om bij op te warmen en aan te sterken na een lange dag in de sneeuw. Een favoriet toetje zijn wederom dumplings, maar dan met een fruitvulling en afgewerkt met vanillesausje.

Zoals gezegd, Tsjechen drinken per hoofd van de bevolking het meeste bier. Het land is ook de oorsprong van de biersoort ‘pils’, dat vervolgens de hele wereld veroverde. Dit bier komt oorspronkelijk uit de stad Pilsen. Bier is niet alleen de favoriete drank van de Tsjechen, het komt ook veelvuldig terug als ingrediënt in veel traditionele gerechten. Doorgaans wordt het bier geschonken in glazen van een halve liter en kost minder dan een glas van een kwart liter in Nederland kost. Naast bier drinken de Tsjechen ook graag witte wijn, die ze in eigen land produceren. Beroemd en berucht is de van gefermenteerde pruimen gestookte slivovice. Deze sterke drank kan soms meer dan vijftig procent alcohol bevatten!

Tips voor uw wintersportvakantie in Tsjechië

Een skivakantie in Tsjechië is een garantie voor een ontspannen, gezellige en voordelige vakantie op de latten. Veel Nederlandse gezinnen laten de drukke, dure Alpen voor wat ze zijn en kiezen voor de Tsjechische gezelligheid. Wanneer u niet al te uitdagende pistes zoekt, met veel vertier voor de kinderen en geen enorme rekeningen voor skipassen en uw eten en drinken is een wintersportvakantie in Tsjechië uitermate geschikt. En met de opkomst van dit gebied zullen er ongetwijfeld meer vakanties inclusief skipas en last-minute wintersportvakanties beschikbaar komen. Al met al is Tsjechië ideaal voor de rustige wintersporter die niet te veel wil uitgeven en toch wat gezelligheid zoekt na het skiën of snowboarden.