Wintersport Zwitserland

wintersport zwitserlandEen wintersportvakantie in Zwitserland is niet zo populair als één in Oostenrijk. Maar is dat wel terecht? De buurlanden hebben beide besneeuwde bergen die uitlopen in mooie dalen. Genoeg mogelijkheden dus voor een geslaagde skivakantie in Zwitserland. Met zevenduizend kilometer aan skipiste doen ze daarin wellicht iets onder voor de buren, maar dat maken ze goed met enkele van de mooiste bestemmingen die u als skiliefhebber ooit zult tegenkomen. Wintersport in Zwitserland is ook bekend vanwege zijn vooraanstaande, chique locaties zoals St. Moritz en Davos. Hier komen de rijken der aarde voor hun skivakantie. Maar ook voor de krappere portemonnee kunt u prima terecht in Zwitserland.

Wintersportbestemmingen in Zwitserland

We benoemden de chique bestemmingen St. Moritz en Davos al even. Hier loopt u tussen de bontjassen en zijn de dure horloges ook goed vertegenwoordigd. Maar de skimogelijkheden zijn ook uitstekend. Met een hoogte van 1720 tot 3057 meter bent u vaak voorzien van sneeuw. De voorzieningen zijn hier van zeer hoog niveau. Met deze goede skimogelijkheden, uitstekende voorzieningen en dure hotels en restaurants is een wintersport in St. Moritz wel een duurdere optie. Maar veel mensen hebben het er graag voor over om de unieke sfeer te proeven en te genieten van de geweldige skimogelijkheden.

Het dorp Klosters ademt een totaal andere sfeer. Dit pittoreske dorpje ligt vlakbij de Oostenrijkse grens en is aanzienlijk rustiger dan de eerder genoemde opties. Met enkele zeer comfortabele hotels kunt u optimaal genieten van uw wintersportvakantie. Er is één winkelstraat waar u de noodzakelijke zaken kunt vinden, zoals een supermarkt en enkele sportwinkels. Er is in Klosters nauwelijks sprake van après-ski, wat voor de serieuze skiër een zegen kan zijn en voor de vakantievierder een vloek. De pistes van Klosters liggen tussen de 1191 en 2844 meter hoogte.

Een andere topbestemming is Zermatt, waar u van de enorme Matterhorn af kunt skiën. Dit skigebied ligt dan ook tussen de 1620 en 3899 meter hoogte, dichtbij Italië. Het dorp zelf is autovrij, wat uiteraard sfeerverhogend werkt. Door de populariteit van het dorp is er weinig van het oude, gezellige dorpsgevoel overgebleven. U kunt daarentegen van alles doen in het dorp: goede restaurants, luxueuze boetiekjes en een bioscoop zijn allemaal te vinden. Deze goede voorzieningen en mogelijkheden staat wel een prijs tegenover. In dit geval is die prijs letterlijk het geldbedrag dat men voor dergelijke zaken moet betalen. De kosten voor skipassen, accommodatie, eten en dergelijke zijn vrij hoog.

De beste reismaanden voor een wintersportvakantie

Voor de ideale skivakantie kunt u niet zonder sneeuw. De winter en het voorjaar zijn de vanzelfsprekende seizoenen voor een wintersportvakantie in Zwitserland. Maar wist u wel dat er veel plekken in Zwitserland zijn waar u hartje zomer ook kunt skiën? Het is altijd verstandig om lokaal het weerbericht in de gaten te houden, maar als u ’s ochtends op tijd begint kunt u zeker genieten van de sneeuw, ook in de zomer! Mocht er nu toevallig geen sneeuw liggen is Zwitserland alsnog een prachtbestemming. Met zijn grote meren, zoals het meer van Genève of het meer van Boden kunt u genieten van een heerlijke vakantie op en nabij het water. De bergen en dalen zijn ook bij uitstek geschikt om te wandelen in de natuur.

Vervoer

Zwitserland kent uitstekende mogelijkheden voor openbaar vervoer. Er is een uitgebreid treinsysteem door heel het land. De kleinere, lokale treinen die dwars door de bergen gaan zijn op zichzelf al de moeite waard. U zit rustig achterover en geniet van het prachtige Zwitserse landschap. Ook het busvervoer kunt u altijd van op aan. Het Zwitserse openbaar vervoer rijdt altijd en op tijd. Het loopt als een klokje, een Zwitsers uurwerk zelfs. Maar als u liever zelf het heft in handen neemt is dat natuurlijk ook mogelijk.

Autorijden in Zwitserland is duidelijk en overzichtelijk en goed geregeld. U kunt onderweg altijd duidelijk zien waar u heen gaat en de wegen zijn in goede conditie. Er zijn echter wel enkele regels waar u rekening mee dient te houden. Allereerst is er het tolvignet dat u moet aanschaffen. Dit is verplicht voor alle motorvoertuigen, dus ook motoren. Hiernaast is het goed om u te realiseren dat u naar een bergrijk en heuvelachtig gebied gaat, met in de wintersportgebieden ook sneeuw natuurlijk. Zorg dat u in een voertuig rijdt dat geschikt is voor de omstandigheden die u tegen zult komen. Denk bijvoorbeeld ook aan winterbanden, deze zijn niet verplicht zoals in Duitsland, maar worden wel aangeraden. Er zijn ook wegen waar u verplicht sneeuwkettingen dient te gebruiken, dit staat met een bord aangegeven.

Accommodaties

Hierboven kon u al lezen dat er vele dure hotels te vinden zijn in de Zwitserse skigebieden. Nu is dit niet altijd het geval, maar over het algemeen kost een Zwitserse wintersportvakantie iets meer dan in de omliggende landen, hoewel dit verschil in de laatste jaren kleiner is geworden. Maar wanneer u juist buiten de luxe plekken kijkt, zult u zien dat er vele betaalbare, maar nog steeds comfortabele plekken zijn om te verblijven. In de kleinere wintersportgebieden kunt u voor een bescheiden bedrag in een sfeervolle accommodatie genieten van de mogelijkheden op de berg, en in het pittoreske dorp.

Verschillende soorten wintersportvakanties in Zwitserland

Een skivakantie inclusief skipas boeken is altijd een goed idee. De verschillende aanbieders proberen ieder jaar de beste totaalprijs voor elkaar te krijgen. Dit doen ze door middel van de accommodatie en de skipas te combineren, soms ook nog met de heen- en terugreis en huur van ski’s inbegrepen. Een dergelijke deal kan voor u goed uitpakken. En als u met een groep gaat dan zijn dit meestal de beste deals. Zo bent u alvast verzekerd van een skipas voor een goede prijs, heeft u de zekerheid dat er nog ski’s beschikbaar zijn, en bent u ook nog eens voordeliger uit.

Het is ook goed mogelijk om een last-minute skivakantie naar Zwitserland te boeken. U kunt goed in de gaten houden in welke regio er op dat moment sneeuw ligt, of nog gaat vallen. Zo kiest u een plaats waarvan u zeker weet dat u bij aankomst kunt skiën. En omdat u last-minute boekt bent u ook nog eens verzekerd van een goedkope wintersportvakantie! Dit kan een slimme manier zijn om de doorgaans hogere prijzen in Zwitserland te omzeilen. Hierbij moet gezegd worden dat een last-minute niet altijd beschikbaar is voor iedere locatie en daardoor geen zekerheid is. Maar vooral voor stellen of kleine groepen is een last-minute wintersportvakantie een uitstekende mogelijkheid.

Praktische informatie

In Zwitserland spreekt men officieel vier talen, in volgorde van het grootste aantal sprekers: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. De laatste wordt echter maar door een zeer klein deel van de bevolking gesproken. Met Duits of Frans zult u zich goed verstaanbaar kunnen maken. De gesproken taal is natuurlijk afhankelijk van de nabijheid van de buurlanden. De Zwitserse munteenheid is de Zwitserse Frank, waarbij €10,- gelijk staat aan ongeveer 11 Franken. Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar desalniettemin kunnen Nederlanders met een identiteitskaart door de douane. U heeft hier niet beslist een paspoort voor nodig. Voor Zwitserland geldt geen visumplicht.

Eten en drinken

Een belangrijk verschil met de omringende wintersportlanden is dat Zwitserland een minder grote après-ski kent. Het is lang niet zo uitbundig als de grote feesten in Oostenrijk en Frankrijk, bijvoorbeeld. De Zwitsers zijn van nature wat bescheidener en doen het wat rustiger aan. U hoeft, in de meeste gevallen, geen polonaise en keiharde feestmuziek te verwachten. In plaats daarvan is er een gezellige, gemoedelijke après-ski. Er wordt gepraat, gegeten en ook zeker een lekker drankje genuttigd, maar niet de excessen die u in eerder genoemde landen voorbij ziet komen.

De keuken in Zwitserland is gestoeld op de Franse, met een blik richting Duitsland. U kunt in ieder geval veel kaas verwachten! De kaasfondue is een typische Zwitserse specialiteit: een pannetje met heerlijke gesmolten kaas en stukken brood en groente om hier in te dopen. Een ander kaasgerecht is raclette. Bij dit gerecht wordt een kaas gehalveerd en vervolgens verwarmd, waarna er zachte, warme kaas vanaf geschraapt wordt. Dit wordt geserveerd met aardappel in de schil, augurken en zilveruitjes en daarnaast meestal verse groente.

Je kunt niet Zwitserland zeggen zonder aan chocolade te denken. Het land staat wereldwijd bekend om zijn chocolade en maakt die naam ook meer dan waar. De vele chocoladespecialiteiten die er verkrijgbaar zijn kunt u allemaal proberen. Of u nu gaat voor een simpel stukje pure chocolade of voor één van de exclusieve pralines van de lokale chocolatier, het zal u niet tegenvallen! Veel van de grootste chocolademerken ter wereld komen uit Zwitserland. En veel van de merken die niet uit Zwitserland komen, hadden in hun verleden een Zwitserse oprichter of chocolatier.

Tips voor uw wintersportvakantie in Zwitserland

Zwitserland is niet voor niets een populaire wintersportbestemming. Er is veel te kiezen en het skigebied van uw keuze is van invloed op de sfeer, de mogelijkheden en de prijs. De duurdere gebieden lijken soms wel filmsets en hebben exclusieve restaurants, winkels en voorzieningen. In de kleinere plaatsen kunt u genieten van het rustieke Zwitserland: zonder poespas, maar netjes, verzorgd en gezellig. U kunt dus kiezen wat het beste past bij uw voorkeur en budget. Ook kunt u natuurlijk de prijs nog beïnvloeden door een wintersportvakantie inclusief skipas te boeken, of door voor een last-minute skivakantie te gaan. Waar u ook voor kiest, u bent altijd verzekerd van een geslaagde skivakantie in het mooie Zwitserland.